Geïmpregneerd hout, het is een term die je wellicht vaak voorbij hoort komen. Maar wat is geïmpregneerd hout precies? Houtverduurzaming (impregneren) is een proces om hout, vooral niet-tropisch hardhout, beter bestand te maken tegen klimaat en omgevingsomstandigheden. Vaak worden hier toxische, anorganische stoffen voor gebruikt.
Voordelen geïmpregneerd hout
Het gebruiken van geïmpregneerd heeft enkele belangrijke voordelen. Onderstaand gaan we dieper in op de voordelen van het verduurzamen (impregneren) van hout:
- Een houten bouwelement hoeft door verduurzaming minder snel vervangen te worden, waardoor minder hout gebruikt zal worden.
- Door verduurzaming kan op bepaalde plaatsen hout ingezet worden waar eerder alleen een minder milieuvriendelijk materiaal mogelijk was.
- Door verduurzaming is het mogelijk om minder duurzame houtsoorten te gebruiken in plaats van de klassieke meer duurzame tropische houtsoorten.
Welke behandelmethoden zijn er bij impregneren?
Van Engeland de Groot verkoopt veel vuren en douglas. Deze twee houtsoorten laten zich goed impregneren.
De behandelmethoden kunnen grofweg in tweeën worden verdeeld:
- behandelmethode zonder druk;
- behandelmethode met druk en/of vacuüm. Van Engeland de Groot kiest altijd voor deze methode, omdat dit kwalitatief de beste is.
Behandelmethode zonder druk
Er is een groot aantal van deze methoden in gebruik, die meestal neer komen op:
- aanbrengen met een kwast of borstel;
- bespuiten/sproeien;
- onderdompelen;
- doorweken;
- afwisselend hete en koude baden.
Aanbrengen met een kwast of borstel!
De indringing wordt bereikt door capillaire werking van het hout, maar is onvoldoende diep voor langere blootstelling aan het weer. Een degelijke kwast- of spuitbehandeling kan tussen 1 en 3 jaar toevoegen aan de levensduur van palen. Twee of meer behandelingen hebben een beter resultaat dan een, maar er moet met aanbrengen worden gewacht tot de voorgaande behandeling is opgedroogd. Het hout moet ook gedroogd zijn voor de behandeling.
Onderdompelen
Dit is het simpelweg voor kortere tijd (tot een paar minuten) onderdompelen van het hout in creosoot of een ander middel. Hiermee wordt een vergelijkbare indringing van het hout bereikt als met spuiten of kwasten, maar het kost minder handarbeid. Er is meer materiaal en middel voor nodig en het is ongeschikt voor kleine partijen. Meestal gebruikt voor kozijnen en deuren.
Doorweken
Hier laat men het hout gedurende langere tijd in de waterige oplossing van het verduurzamingsmiddel liggen, soms wel een paar weken. Dit proces wordt, ondanks de grote vroegere populariteit, niet veel meer toegepast in Europa.
Afwisselend hete en koude baden
Omdat er veel tijd mee gemoeid is wordt deze methode ook niet veel meer gebruikt in de grote verwerkingsbedrijven.
Behandelmethode met druk en/of vacuüm
Impregneren onder druk is tegenwoordig de meest toegepaste techniek om hout te verduurzamen. Van Engeland de Groot kiest altijd voor deze techniek, doordat dit momenteel de beste is. In de basis ziet het proces er als volgt uit:
- Men gebruikt ronde vaten waar het hout op karren geladen in wordt gereden. Deze wordt hermetisch afgesloten. De impregneerketel wordt op afschot gezet zodat, wanneer het proces klaar is, er geen overtollig impregneermiddel tussen het hout zit.
- De impregneerketel wordt vacuüm gezogen, dat zorgt ervoor dat de lucht uit de impregneerketel gaat en dat de houtcellen open gaan staan.
- De impregneerketel wordt vervolgens met het impregneermiddel gevuld.
- Er wordt hydraulische overdruk toegepast, waarbij het impregneermiddel in het hout geperst wordt.
- Vervolgens wordt gezorgd door pompen dat het overtollige impregneermiddel wordt afgevoerd en teruggaat naar de voorraadtank.
- Men gaat door met pompen totdat er geen impregneermiddel meer wordt afgevoerd, dit zal weer een vacuüm in de ketel opleveren.
- De impregneerketel wordt drukloos gemaakt en weer horizontaal gezet. Het hout wordt vervolgens uit de ketel gereden waarna het nog enige tijd wordt opgelat om te drogen. Daarna is het gereed voor gebruik.
Verven of beitsen van geïmpregneerd hout.
Geïmpregneerd hout beitsen helpt niet alleen om de levensduur te verlengen, maar geeft het hout ook een aantrekkelijke uitstraling. Beits is speciaal ontworpen om door te dringen in het hout en een beschermende laag te vormen tegen de elementen, inclusief uv-straling, terwijl het ook de natuurlijke textuur en schoonheid van het hout behoudt.