Vurenhout is al heel lang enorm populair in de bouw, bij klussers en meubelmakers. Vurenhout is goed te bewerken, het is niet zwaar, het heeft een goede sterkteklasse en is makkelijk te schilderen door zijn lichte kleur. Het is daarnaast ook een relatief goedkope houtsoort.
Maar wat is vurenhout nou precies, hoe lang gaat vurenhout mee, is het geschikt voor buiten en waar komt het nou eigenlijk vandaan?
Van welke boom komt vurenhout?
De meeste mensen herkennen de houtsoort vurenhout wel. Maar wat het precies is weten ze vaak niet. Vuren is het hout dat komt van de fijnspar, dit is een boom uit de dennenfamilie. De bomen komen meestal vooral voor in Noord- en Centraal- Europa en zijn bij de meeste mensen bekend als de kerstboom. Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort voor veel projecten in Nederland. Dit omdat het je het hout eenvoudig kan bewerken en het relatief goedkoop is in vergelijking met andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld Douglas hout of hardhout.
Is vurenhout geschikt voor buiten gebruik?
Vurenhout wordt voor veel binnen projecten gebruikt, maar is het hout ook buiten toe te passen? Vurenhout is zeker geschikt voor buiten. Het is wel noodzakelijk om goed te kijken waarvoor je het tuinhout gaat gebruiken en wordt het aangeraden om het tuinhout goed te behandelen. Vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar.
Voor welke opties wordt vurenhout onder andere gebruikt?
Je kan alle kanten op met vurenhout omdat het een lichte en makkelijk te bewerken houtsoort is. Het is eenvoudig te schroeven, spijkeren of te verlijmen. Je kunt het makkelijk zagen, schaven en schuren. Ook is het door zijn blanke kleur makkelijk te schilderen of te beitsen.
In de bouw wordt vuren vooral gebruikt voor:
- Trappen en deuren
- Bekistingen
- Kapconstructies
- Binnen kozijnen
- Stijl- en regelwerk
Voor binnen timmerwerk wordt het vooral gebruikt voor:
- Sauna’s en hottubs
- Boekenkasten
- Wand- en plafondbetimmering
- Houten speelgoed
- Meubels
- Magazijninstellingen
Let op…. vurenhout is een natuurproduct
Omdat hout een natuurproduct is en daardoor altijd werkt, moet je bij de afwerking met vurenhout de hartzijde van het hout aan de buitenkant van de constructie plaatsen. De hartzijde is namelijk harder geeft dus minder werking. Je kunt de hartzijde vinden door aan de kopse kant te kijken naar de jaarringen. De hartzijde is dan de zijde waar de ringlijnen beginnen en ook weer teruglopen.