Douglas hout wordt steeds vaker als alternatief gebruikt voor eiken en geïmpregneerd tuinhout. Inmiddels is douglas hout dan ook verkrijgbaar in verschillende productsoorten zoals rabatdelen, schaaldelen, planken, palen en kant-en-klare schermen en balken.
Maar waarom wordt dit product zo vaak gekozen? Wat voor houtsoort is het eigenlijk? En waarom is deze houtsoort de laatste tijd zo populair?
In dit blog gaan we in op deze vragen en laten we zien dat douglas hout vooral erg voordelig is op het gebied van kosten, milieu en duurzaamheid.
Wat is douglas hout?
Douglas is een houtsoort dat afkomstig is van de Douglas spar. Dit is een naaldboom die afkomstig is uit de dennenboom familie. Omdat de Douglasspar een snelgroeiende naaldhoutsoort is valt hij in de categorie ‘zachthout’ net zoals houtsoorten als grenenhout, larikshout en vurenhout. In Europa worden de bomen van deze soort ongeveer 50 meter hoog.
Het spint (buitenste gedeelte van de boom) is bleekbruin. Het kernhout van douglas is roze bruin. Het spint heeft een duurzaamheidsklasse van 5, het kernhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3-4. De Douglas spar die in Nederland groeit noemt men inlands douglas.
Het voordeel van douglas is dat het in grote afmetingen af te nemen is. Douglas wordt ook veel verwerkt tot multiplex. Bij verschillende soorten gevelconstructies zoals: deuren en kozijnen, wordt douglas hout veelvuldig toegepast. Zoals bij alle houtsoorten geldt dat bij toepassing buitenshuis verduurzamen en schilderen beter is.
Douglas hout is een massieve houtsoort: dit betekent dat de plank/balk/plaat volledig bestaat uit gezaagd hout, dat niet is samengesteld uit meerdere soorten hout, toeslagstoffen of dat verlijmd is.
Waar gebruik je douglas hout voor?
Douglas hout wordt meestal gebruikt voor constructies buitenshuis. Denk hierbij aan: veranda’s, pergola’s, vlonders, meubels en schuttingen.
Verschillende uitvoeringen douglas hout
Tegenwoordig is deze houtsoort in verschillende vormen en uitvoeringen te bestellen. Omdat het om een massieve houtsoort gaat is de zaagwijze en verzaging in de fabriek het verschil. In de handel wordt douglas hout bijna altijd onverduurzaamd en onbehandeld geleverd. De manier waarop het product is afgewerkt wordt uitgedrukt in (fijn) bezaagd (ruw en met splinters) of geschaafd (glad).
- Douglas (constructieve) balken
- Douglas (schutting) planken
- Rabatdelen
- Complete samengestelde Douglas tuinschermen
- Zweeds rabat
- Douglas palen
- Schaaldelen (voorzien van boomschors)
- Vlonderplanken
Douglas hout is een voordelig en duurzaam alternatief voor buitentoepassingen.
Hoe duurzaam is douglas hout.
Bij toepassing zonder behandeling gaat het douglas hout tot ongeveer 10 jaar mee. Het voordeel van douglas hout is dat het makkelijk te behandelen is en hierdoor goed te beschermen met bijvoorbeeld een beits of olie op waterbasis. Door het verduurzamen kan het hout tot ongeveer 15 jaar meegaan.
Van nature heeft douglas een hoge duurzaamheid hierdoor komt het terecht in een duurzaamheidsklasse van 3. Dit houdt in dat de duurzaamheid matig goed is en meegaat voor 10-15 jaar.
Al het hout wordt in 5 duurzaamheidsklasse verdeeld, hoe hoger het nummer hoe sneller het bij buitengebruik begint te rotten. Zo heb je op klasse 1 bijvoorbeeld azobé, klasse 2-3 Europees eiken, klasse 3-4 douglas en klasse 5 vuren en grenen.
De reden van de hogere duurzaamheid van douglas ten opzichte van vuren en grenen komt omdat het hout een hoge hoeveelheid hars bevat. Het hars wordt hard en hierdoor hebben schimmels die rotting veroorzaken minder grip op het hout. Hierdoor gaat het langer mee.
Voor en nadelen van douglas hout.
Aan het gebruik van douglashout voor constructies zitten een aantal duidelijk voor en nadelen die we graag nader toelichten
Voordelen van douglas hout
De prijs van douglas is relatief aantrekkelijk. Het is net iets goedkoper als eiken maar toch relatief duurzaam. Geschaafd douglas is iets duurder. Dit komt omdat het hout dan nog een keer extra bewerkt moet worden.
Douglas is sterk, recht en zoals net besproken stabiel. Verder is het ook makkelijk machinaal te bewerken. Gaten boren of verbindingen zagen gaat bijvoorbeeld makkelijker dan als je eiken wil bewerken. Douglas vergrijst fraai en egaal. Als je meer van de douglas kleur houdt, dan moet je het hout behandelen.
Zoals net besproken is douglas vaak kernhout. Dit is duurzamer dan grenen of vuren.
Nadelen van douglas hout
Ook zitten er nadelen aan douglas. Als je het hout onbehandeld laat dan gaat het maar een jaar of 10 mee. Doe je dit wel behandelen dan gaat het een jaar of 15 mee.
Wil je het vergrijzen tegen gaan dan zou je dit 1 keer per jaar bij moeten houden.
Douglas is van zichzelf redelijk beschermd tegen vocht. Toch wordt er aangeraden om het hout niet in de grond toe te passen maar op een betonpoer te zetten. Het voordeel hiervan is dat het hout altijd zijn vocht kwijt kan.
Door weersomstandigheden werkt hout altijd. Bij warmer weer zoals in de zomer krimpt het hout en bij kouder en natter weer zet het weer uit. Bij douglas zorgt dit voor scheuren. Dit hoort bij het karakter van het hout. Deze scheuren hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. In douglas zullen altijd krimp en kopscheuren voorkomen.
Omdat douglas van nature een iets hardere houtsoort is zal het lastiger zijn om met handgereedschap het hout te bewerken.
Verschil tussen douglas en lariks hout
Douglas en lariks worden vaak samen genoemd als lariks douglas of douglas lariks, maar dit zijn 2 verschillende soorten hout. Het aparte is dat het douglas en lariks meer verschillen hebben dan overeenkomsten.
De kenmerken van douglas hout
Douglas is een houtsoort afkomstig uit noordwest Europa. Douglas heeft zoals net besproken een vrij hoge duurzaamheid. Het mooie van de Douglas spar is dat de balken over lange lengtes tak vrij zijn, soms wel 20 meter. Het voordeel hiervan is dat er makkelijk lange lengtes van gezagen kunnen worden.
Zoals net besproken is douglas een harshoudende hout soort, dit heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat hars in de loop der jaren steeds harder wordt. Hierdoor wordt de kans op rotten verkleind. Het nadeel van hars is dat het voor het hard is uit de balken kan lopen. Als dit gebeurt kun je het met een doek en wat terpentine eraf krijgen. De terpentine zorgt hier dan voor het ontvetten en vernissen van de harsplek.
Kenmerken van lariks
Lariks hout is net zoals douglas hout een harshoudende soort. Het extra voordeel van lariks is dat het in de loop der jaren steeds harder en dus ook duurzamer wordt.
Ook lariks hout komt uit noordwest Europa. Door het zachte klimaat groeit de lariks spar best snel. Dit zorgt ervoor dat er minder jaarringen in zitten. Hierdoor krijg je een grovere houtsoort. Voor een wat langzamer gegroeide lariks spar moet je Siberisch lariks hebben. Deze soort is nog harder dan normaal lariks.
Verschil tussen douglas hout en lariks hout
Zoals net gelezen is het niet raar dat de 2 houtsoorten vaak samen gebruikt worden. De houtsoorten zijn beide harshoudend en komen uit dezelfde regio.
Het grote zichtbare verschil is de kleur van het hout. Douglas hout heeft een wat meer roze kleur waar lariks meer naar geel toe gaat. Verder scheurt douglas iets minder als lariks.
Omdat lariks iets meer kan scheuren als douglas is douglas hout iets stabieler, hierdoor is douglas iets sterker als lariks hout. En als laatste heeft douglas een wat rechter draadverloop ten opzichte van het warrige draadverloop van lariks hout.
Dit draagt ook bij aan de stabiliteit van het hout, want douglas hout is sterker dan lariks hout. Verder heeft douglas hout vaak een zeer mooi recht draadverloop, hiertegenover heeft Lariks toch vaker een warrig draadverloop.
Vragen over Douglas hout?
We zien u graag verschijnen bij ons bedrijf of bel ons via de onderstaande knop.