Skip to main content

Er is een grote keus aan plaatmaterialen. Er zijn heel veel soorten houten plaatmaterialen, maar ze zijn te verdelen in twee hoofdgroepen: constructieplaten en meubel- en timmerpanelen. In deze blog gaan we het hebben over constructieplaten

Constructieplaten

Bijna elke doe-het-zelver zal werken met constructieplaten. Elk type heeft zijn eigen toepassingen en stelt zijn eigen eisen aan verwerking en afwerking, er is daarom ook een ruim aanbod beschikbaar. Constructieplaten dienen niet ‘voor de mooi’ maar zijn puur voor de constructie. Als je ze toch voor zichtwerk wil gebruiken, dan zal een afwerking met een verflaag nodig zijn.

Triplex en multiplex platen

Zoals de naam al aangeeft bestaan deze planken uit drie of meer dunne lagen hout die op elkaar gelijmd zijn. Het hout dat hiervoor gebruikt is kan zowel hardhout als zachthout zijn. Multiplex is ook erg geschikt voor de constructie van scheidingswanden, vloeren, tafelbladen en verschillende betimmeringen binnenshuis.

Spaanplaat

Spaanplaten bestaan uit samengeperste en gelijmde houtsnippers. Het plaatmateriaal is vrij zwaar met weinig structurele sterkte. Deze platen kosten relatief weinig. Spaanplaten worden vaak gebruikt voor het egaliseren van vloeren en voor het leggen van laminaat of tapijt. Door zijn grove structuur is spaanplaat minder geschikt voor zichtwerk. En nog iets om rekening mee te houden: je gereedschap wordt snel bot van werken met spaanplaat.

Hardboard platen

Hardboard is dun plaatmateriaal, wat gemaakt is van onder hoge druk geperste houtpulp. Het heeft vaak een gladde en een ruwe kant. Hardboard is goedkoop en dat kan je er ook aan af zien. Daarom wordt het vaak gebruikt om vloeren mee te egaliseren, als bedbodem of als achterschot van kasten. Het materiaal is makkelijk te verwerken en je kan het ook in gebogen vormen bevestigen.

Zachtboard platen

Zachtboard is gemaakt van houtvezels die onder minder hoge druk zijn samengeperst. Daardoor wordt het plaatmateriaal licht en is het makkelijk te verwerken. Maar het heeft geen structureel sterk bezit. Het kan worden gebruikt voor prikborden en als ondervloer.

MDF platen

MDF betekent: Medium Density Fibre board. MDF wordt gemaakt door het onder hoge druk samenpersen van houtstof en te lijmen. Als resultaat krijg je een gladde plaat, die zich laat zagen als hout en goed te verven of lakken is. MDF kan niet voor buiten worden gebruikt, maar binnenshuis kan je er veel kanten mee op: van betimmering en lijstwerk tot allerlei meubels.

goedkope hardboard platen, hardboard op maat

Betonplex platen

Deze variant van Multiplex komt aan zijn naam door de oorspronkelijke toepassing: bekisting voor het sorteren van beton.  Het bestaat uit lagen vuren-, berken- of populierenhout, afgewerkt met een waterdichte en gladde laag epoxyhars. Hierdoor is het ook geschikt voor buiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfgemaakte tuinmeubelen. Betonplex is relatief prijzig en vrij zwaar.

OSB platen

OSB betekent Oriented Strand Board. Het is een grof plaatmateriaal, gemaakt van gelijmde houtspaanders. Het materiaal is vrij grof en daardoor niet geschikt als meubelmateriaal. Maar het is een goedkope oplossing als onderlaag voor wandconstructies of parketvloeren. De platen zijn verkrijgbaar met messing en groef.

Underlayment platen

Deze platen bestaan uit lagen van verlijmd grenen- of vurenhout. Het is een relatief goedkope maar sterke constructieplaat, die veel gebruikt wordt voor wanden en vloeren. Het is minder eenvoudig af te werken door de wat grove structuur.

Vragen over houten plaatmaterialen?

We zien u graag verschijnen bij ons bedrijf of bel ons via de onderstaande knop.

Bel ons